HDMI, wat is het en waarvoor gebruiken we het ?

Wat is HDMI ?

Allereerst HDMI is de afkorting van High-Definition Multimedia Interface. HDMI is een digitaal signaal dat wij hedendaags gebruiken voor allerlei audio & video toepassingen. Om een lang verhaal kort te maken omtrent de geschiedenis, HDMI werd ontwikkeld door tal van bedrijven die opzoek waren naar een snellere kabel maar die eveneens inzetbaar was voor verschillende toepassingen. HDMI was de opvolger van SCART, waarbij nu het signaal digitaal verloopt, ging dit bij SCART nog steeds analoog. De snelheid en kwaliteit is hierdoor enorm verbetert.

Kabels

De drie bekendste HDMI kabels zijn standaard HDMI, HDMI mini en HDMI micro. Deze veel voorkomende HDMI kabels worden voor allerlei toepassingen gebruikt.

Standaard HDMI:

Deze versie is de meest voorkomende, deze wordt veelal gebruikt voor thuis toepassingen. Denk maar bv. om een DVDspeler of Blu-rayspeler aan te sluitne op je HD TV.

HDMI Mini:

Deze HDMI versie heeft een kleine mini connector, deze wordt gebruikt bij camcorders en digitale camera’s. Een HDMI mini aansluiting neemt immers minder plaats in beslag dan een standaard HDMI aansluiting.

HDMI micro:

Zoals de naam het aangeeft is dit nog een kleinere HDMI aansluiting. Deze wordt in de meeste gevallen gebruikt bij kleine multimedia toepassingen zoals pda’s en dergelijke. Daar de pda’s en smartphones steeds dunner en kleiner zijn, werd hier ook een kleinere aansluiting voor voorzien.

Hoelang mag een HDMI kabel zijn ?

Een hdmi kabel kan in principe een lange afstand aan , echter wordt er aangeraden uw hdmi kabel op juiste afstand te kopen. Heb je een kabel nodig van slechts 2 meter, koop er dan geen van 10 meter. Zolang je onder de 5 meter blijft gaat er geen signaalverlies optreden, echter op langere afstand kan dit wel minimaal optreden.

Een goedkope VS een dure kabel

Zoals je in de winkels kan zien zijn er goedkope maar ook dure HDMI kabels, zit hier verschil op, ja dit kan altijd maar is het dan beter om een dure hdmi kabel te kopen ? Mijn antwoord op deze vraag is volmondig neen, een goedkopere HDMI kabel zal altijd ook het nodige doen wat er van dergelijke kabel verwacht wordt. Een goedkope HDMI kabel is dan in sommige gevallen ook de beste oplossing voor uw HDMI toepassingen.

Als laatste wil ik ook nog een tip meegeven, wil je bv een DVD afspelen op twee tv’s tegelijkertijd, schaf je dan een HDMI splitter aan. Deze producten zorgen ervoor dat je HDMI signaal gesplitst wordt naar twee externe bronnen.