Tv beugel bevestigen

Door de diversiteit van tv beugels en led beugels is een keuze maken welke beugel voor welke tv meestal moeilijk te maken. Waar moet je op letten voor de keuze van een tv beugel ofwel muurbeugel.

Afstand tot de muur.

De ruimte welke een mechanisme van een muurbeugel gebruikt is van invloed op de afstand die de tv uit de muur komt. Als je dan toch je tv aan een muurbeugel wilt hangen om zo ruimte te besparen, dan natuurlijk ook zo strak mogelijk tegen deze muur aan.

De bevestigingsmanier van de tv beugel.

Bijna iedere tv heeft een zogenaamde Vesa standaard maat. Dit is een standaard maat welke de bevestiging aangeeft. Deze kunt u makkelijk zelf bepalen door de horizontale en verticale tussenmaat van de schroefgaten achter in uw tv te meten. Dit zijn de 4 gaten welke meestal op de achterzijde in het midden van het toestel zitten. Meet eerst de horizontale gaten van hart tot hart, en daarna de verticale maten van uw muurbeugel. Indien deze horizontaal 400 en verticaal 200 zijn heeft u een Vesa 400×200 muurbeugel nodig. Indien uw maat niet overeen komt met de standaard Vesa maten dan heeft u een Non Vesa bevestiging op uw tv. Hiervoor zijn ook muurbeugels welke deze maten ondersteunen.

Welke beweging moet de tv beugel kunnen maken.

Er zijn verschillende beugels elk voor een andere beweging. Belangrijk is dus te weten welke bewegingen u in u muurbeugel wenst te hebben.

Moet deze kunnen draaien naar links en rechts? Dit heeft als voordeel dat indien u aan de zijkant zit u tv toch naar u toe gedraaid kan worden.

Moet deze kantelen? Dit heeft als voordeel dat wanneer een tv hoger aan de muur hangt in bv een slaapkamer de beugel toch kan draaien naar beneden zodat u vanuit uw bed recht op de tv kijkt.

Moet de beugel elektronische (met een afstandsbediening) te verstellen zijn?

Wat is de ideale plaatsingshoogte van een tv beugel?

De meeste tv beugels worden te laag aan de wand gehangen. Dit resulteert in een verkeerde kijkhoogte. De ideale kijkhoogte kunt u als volgt bepalen:

Ga zitten in de stoel/bank waar u normaal tv kijkt.

Meet de afstand van de vloer tot uw ogen Deze maat noemen we even uw ooglijn.

Dit is de bepalende hoogte van uw tv. Uw tv moet zo hangen dat 2/3 van het scherm onder deze ooglijn zit en 1/3 erboven. Als de ooglijn hoogte bv 1 meter 50 is en uw tv is verticaal gemeten 75 cm  dan zorgt u dat het u 50cm onder u ooglijn en 25cm boven u ooglijn heeft. Dit lijkt vrij laag, maar het is de ideale kijkhoogte.