De Geschiedenis Van De Afstandsmeter

Voor werknemers en projectontwikkelaars in de bouw is het tegenwoordig een van de normaalste zaken van de wereld om een digitale afstandsmeter te gebruiken. De afstandsmeter was echter niet uitgevonden om te gebruiken in de boug, het was uitgevonden om in de oorlog te gebruiken.

Dubbele uitvinder

De afstandsmeter is eigenlijk op hetzelfde moment door twee verschillende personen uit twee verschillende landen uitgevonden. In 1890 werd de afstandsmeter uitgevonden door William Simms, die in de Verenigde Staten de afstandsmeter uitvond.Maar ook werd de afstandsmeter uitgevonden door Percy Smith, hij deed het echter in Engeland. Zij kwamen tot de afstandsmeter omdat de oorlogsschepen in die tijd een steeds grotere reikwijdte kregen met hun kanonnen en dus was het van belang dat de afstand beter bepaalt kon worden zodat de afstelling van deze kanonnen verbeterd kon worden.

Stereoscopische afstandsmeters

Wat betreft de afstandsmeters zijn er verschillende typen. Het type dat het meest voorkomt is de “Stereoscopische” rangefinder. Deze afstandsmeter voor het eerst in gebruik genomen door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog. Deze afstandsmeter had een buisvormig uiterlijk en had een lengte van ongeveer 210 tot 650 centimeter. Aan deze afmetingen kunnen we dus vernemen dat dit bedoeld was voor de grotere afstanden. Deze afstandsmeter heeft ook het meest weg van de afstandsmeter die op dit moment in de bouw gebruikt worden.

De huidige afstandsmeter

In de bouw worden op dit moment meet afstandsmeters gebruikt dan voorheen. Waar er vroeger nog bijna alleen maar met meetlinten, rolmaten en duimstokken werd gewerkt, neemt de digitale afstandsmeter nu het grootste deel van het meet werk over. De laser afstandsmeters brengen vooral hun voordelen over de grote afstand mee. Zo is het bijvoorbeeld makkelijker om grote afstanden te meten met een laser afstandsmeter dan met bijvoorbeeld een rolmaat. Bij het meten van grote afstanden met een rolmaat moet de rolmaat vaak verplaatst worden. Dit vergroot de kans op meetfouten. Een laser afstandsmeter heeft die problemen niet, wel kan het zijn dat deze minder secuur is met bijvoorbeeld extreem weer. Hierdoor kan het laser signaal verstoord worden.

Indien er over het aanschaffen van een digitale laser afstandsmeter wordt gedacht is het verstandig om vooraf onderzoek te doen naar welke afstandsmeter het best bij de specifieke wensen past. Hierdoor is het vragen naar advies een van de meest nuttige handelingen in het proces bij het kiezen van een digitale laser afstandsmeter.